This is flash
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

archi czy autoCAD-oto jest pytanie
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum W-A.pl Strona Główna -> Architektura & komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
maniek



Dołączył: 13 Kwi 2003
Posty: 12

PostWysłany: Wto Kwi 20, 2004 7:24 pm    Temat postu: archi czy autoCAD-oto jest pytanie Odpowiedz z cytatem

no wlasnie...
od dluzszego juz czasu nurtuje mnie pytanie ktory z wyzej wymienionych programow do projektowania jest przystepniejszy,daje wieksze mozliwosci itp. jednym slowem jest lepszy.
Jako ze osobiscie mialem stycznosc tylko z autoCAD'em nie mam mozliwosci porownania.Co o tym sadzicie???????????????
_________________
1058378
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
xv13



Dołączył: 20 Gru 2003
Posty: 48
Skąd: kraków

PostWysłany: Wto Kwi 27, 2004 9:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

większość braci studenckiej projektuje chyba na autocadzie, nie?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
philemon



Dołączył: 03 Gru 2003
Posty: 330
Skąd: KRAKÓW

PostWysłany: Sro Kwi 28, 2004 10:17 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

autocad jest bardziej rozpowszechniony... musisz go znac...
co do archicada... daje wieksze możliwosci...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Prezes



Dołączył: 01 Lis 2003
Posty: 307
Skąd: z Wydzia3u

PostWysłany: Sro Kwi 28, 2004 5:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no..powiedzmy,że większe..w niektórych przypadkach faktycznie wygodniej jest używać archicada...ale autocad jest bardziej elastyczny..
_________________
5123157
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
atyp1



Dołączył: 11 Lis 2003
Posty: 54

PostWysłany: Sob Maj 08, 2004 7:18 pm    Temat postu: acac Odpowiedz z cytatem

jesli jestes architektem radze znac autocada, ale pracowac a archicadzie albo w obu. tych programow nie da sie porownac, poniewaz autocad, jest to najbardziej popluarne w polscen arzedzie wszystkich branzystow. Jest dretwe, ale sa juz rozne importy z innych bardziej przyjaznych aplikacji, tak wiec autocad to zawsze taki pomost w swiecie techniki, a archicaD, BARDZO DOBRY PROGRAM DLA ARCHITEKTOW...ale ostatnio juz nie tak przebojowy jak pierwsze wersje, naszczescie sa nowe male pomocne aplikacje 3d, proste z eksportem do archicada, wiec idzie zyc. pozdr.adam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kazek K



Dołączył: 30 Lis 2002
Posty: 668

PostWysłany: Wto Maj 18, 2004 3:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Slyszalem ostatnio b. dobre opinie o AutoCadzie rodziny 2005. Trzeba by to zgłębić.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Katia



Dołączył: 17 Sty 2003
Posty: 331
Skąd: z piek3a rodem

PostWysłany: Sro Cze 02, 2004 8:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zawsze wszyscy mówili o autoCADzie - przyznaje ze z archiCAdem nigdy nie mialam nc wspolnego - widzilam jakies projekty na pierwszym roku z archiCADa - kolorowe rysuneczki byly jedynie "lepianka" elementow bibliotecznych -i z tym skojarzylam ten program ( podczas kiedy to ja godzinami kreslilam kreseczki pod autoCADem i nic oprocz kreseczek nigdy z tego nie bylo). Za to wszyscy wmawiali ze autoCAD to podstawa....
"Siedzenie do obrzydzenia" - brak znajomosci innych programów "przestrzennych" oraz kreownia modeli....
Kiedys uparcie starałam sie rozgrysc Architecturala - co okazallo sie wówczas welka porażka czasowa dla mnie;)

Dotychczas aCAD (ang.) 2002 - od niedawna pracuje na 2005 - i jest super Very Happy dla mnie to jest przeskok i duzy krok na przod w kresleniu.
Od razu sobie podgladam co kresle Wink



pzdr.


KaT
_________________
1288301
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
Roobi



Dołączył: 27 Wrz 2004
Posty: 9
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon Wrz 27, 2004 4:24 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam
Od roku korzystam zawodowo z Archicada i powiem, że jestem bardzo zadowolony z tego programu. Jeśli się go poznało w miare dobrze można robic w nim sporo i bardzo dobrych projektów. Bardzo polecam. Jednak ArchiCad nie jest w 100% super programem. Ma sporo błędów i czasem sie wiesza nawet te oryginalne wersje. Przy robieniu renderingu jest sporo roboty. Główny rendering potem trzeba przezucać do Photoshopa albo innego programu.
Jeśli chodzi do AutoCada to jest to nie wątpliwie dobry program ale ciężko sie w nim robi obiekty 3D. W ArchiCadzie robi się to automatycznie przy rysowaniu rzutów. w AutoCadzie jest to cięzkie do wykonania. O renderingu juz nie wspomne.
Takie jest moje prywatne zdanie na temat tych programów Very Happy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
fantomas



Dołączył: 24 Wrz 2004
Posty: 214
Skąd: parysz

PostWysłany: Wto Wrz 28, 2004 10:24 am    Temat postu: archicad i rendery Odpowiedz z cytatem

Tak, tez używam archicada i to od wersji 4.55. Nie chciałem uczestniczyć w tym wątku bo specem od autocada nie jestem - styczność z autocadem miałem tylko poprzez bezsensownie przeczytaną literaturę w stylu "podstawy autocada w 120 dni". Z archicada jestem natomiast zadowolony w 100%. Zabieram głos bo miałem okazje pobawić sie nową wersją AC9.0 w której nowy moduł renderingu zawiera raytracing a co za tym idzie odbicia rozmyte cienie, dodatkowo efekty atmosferyczne(mgła opady śniegu) i potężną biblioteke shaderów. To dla wszystkich którzy ArchiCADa uzywaja jako softu do wizualizacji. Polecam pobawić sie też renderem szkicowym w wersji 8.1.
pozdrowienia dla czytających
F.[/img]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
mmada



Dołączył: 21 Lut 2004
Posty: 51

PostWysłany: Sro Wrz 29, 2004 12:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

heyaa
tu sa jakies przykłady
a tu mozna poczytac i pooglądać naprawde ciekawe projekty oraz duuuuzo informacji o archicadzie
ja osobiscie wole archicada - fakt ze nie znam za bardzo autocada ale nawet w szkole to uczyli nas 2D bo podobno 3D jest trudne no i ciagle wpisywanie tych dziwnych komend jakos mi nie przypadlo do gustu - zreszta kazdy pracuje na czym mu wygodniej
pozdrawiam michał[/url]
_________________
1164848
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
nbqbio



Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 4
Skąd: Politechnika Gdanska

PostWysłany: Pon Lis 15, 2004 2:39 pm    Temat postu: autocad rulezzz Odpowiedz z cytatem

z Archicadem nei mialem za duzo stycznosci.... jak sie polapalem ze wszystko leci na bibliotekach, dalem sobie spokoj. Co to za architektura na bibliotekach??? Na studiach trzeba robic rzeczy z kosmosu, na projektowanie _z_katalogu przyjdzie czas pozniej.

A propos AutoCADa - 3D.
Pracuje obecnie na wersjii 2004, angielskiej oczywiscie. Działam na dwuch monitorach, 20'' (główny 1280x940) i 17'' (drugi, 1024x768) z kartą AtiRadeon9200 na XPku w trybie Extended Desktop.

Tu sobie pozwole na mala dygresje chwalaca wiecej niz 1 monitor. Przy 2D mam po prostu szeroooki jeden vievport, albo - co jest bardzo wygodne - normalny fullscreen (ten prawdziwy, z Express Tools) w duzym monitorze i acdsee z danymi wejsciowymi na malym. Natomiast przy 3D elegancko mam podglad w malym i glowny vievport w duzym.
Problem z tym ze karty z dwoma wyjsciami maja problemy z 3D na drugim monitorze. Tzn dziala, ale bez akceleracji (brok mozliwosci plynnego obrotu)

I wracam do glownego tematu. W AutoCadzie calkiem wygodnie sie kresli 3D o ile jest niezbyt skompikowane. Tzn problemy sa przy meshach, spiralach 3D itd. W ogole niektorych rzeczy nei da sie zrobic (w porownaniu do maxa)
Kresli sie wygodnie, owszem trzeba wpisywac, ale nie komendy tylko liczby na ustalenie wymiarow i wysokosci. Wymaga to troche wprawy, ale jest znosne. Znacznie przyspieszaja prace (niezla konkurencja dla tabletu) skroty klawiszowe, ktorych sobie mozna ustawic mnostwo, lacznie z odpalaniem winampa i kalkulatora. Ja mam ich obecnie pod 50, dzieki temu zadko klikam na jakiekolwiek ikonki.
Kiepsko sprawa sie ma z CADem jesli chodzi o predkosc pracy z skomplikowanymi modelami 3D. Przy plikach .dwg rozmiaru 10MB potrzeba wiecej niz 256 RAMu, bo wywala error, a i przy 512MB dziala powoli. Ta sama bryla importowana do MAXa po prostu smiga.
Cad2004 (i 2005 jeszcze bardziej) ma wbudowane troche gadzetow do renderingu, ktore dzialaja calkiem znosnie (o ile komus nie zalezy na photo-reality), jest i texturowanie, przezroczystosc, raytracing w cieniach, wstawiony nawet jest system oswietlenia slonecznego od lokalizacji i czasu.
Przyklad (akurat moj): http://www.dec.pg.gda.pl/~bio/teraz_to_robie/dacze15%20FINAL%20ISOMETRIC%20RENDER%2050%.zip
Przy czym od razu mowie ze na pewno mozna to swietnie zrobic w maxie, ale ja maxa za malo znam.

Wlasciwie CAD moze byc na prawde szybki, o ile tylko ktos wychaczy odpowiednie sposoby (kazdy wlasciwie rysuje po swojemu), ja np. uzywam na maxa duzo komend: Offset Line CopyWithBasePoint i Mirror.
Ale w sumie to jest fajna zabawa, szczegolnie w 3D "wymysl, jak to zrobic dokladnie i najszybciej"

No ale i tak zawsze szlag mnie trafia ze nei mgoe kreslic od razu w 3D w rekawicach i goglach stereoskopowych.....

Tadeusz Nowakowski
_________________
1227611
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger
nbqbio



Dołączył: 04 Lis 2004
Posty: 4
Skąd: Politechnika Gdanska

PostWysłany: Pon Lis 15, 2004 2:48 pm    Temat postu: jeszcze jedno... Odpowiedz z cytatem

Swego czasu kreslilem w CADzie Urbanistyke na podkladzie 700x1000m, osiedle na 4 tys ludzi. Grunt mial amplitudy 30metrow.

Ktos z roku wyciagnal z geodezji podklady w .dwg
Strasznie sie ucieszylem!

Na tym przedmiocie mozna bylo zrobic albo makiete, albo wykreslic 2 aksonometrie. Stwierdzilem, ze zrobie je w CADzie.
Okazalo sie, ze podklady (poziomice) sa zrobione przez GIS z bardzo malutkich spline'ow...
Jak zaczalem tworzyc Regiony w ich wnetrzu, jeszcze bylo ok ale jak przeszedlem do extrudowania na odp. wysokosc..... myslalem ze padne, plik urosl do 40MB (z 2MB). Stwierdzilem ze drzewa poustawiam na innym pliku, a potem jakos je skleje.... No i okazalo sie, ze skleic sie nei da, bo "Out of Memory". Wiec uproscilem spliney poziomic, potem zrobilem poziomice co 2 metry.. potem co 5.. A potem pobieglem do sklepu (doslownie, bo termin byl nast. dnia rano, a kolezanka chciala miec stypendium) i kupilem wiecej RAMu.
No i export do plt trwal 30 minut ..:)
Ale to byl CAD 2002. Teraz 2004 i 2005 dziala lepiej.
_________________
1227611
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Yahoo Messenger
fantomas



Dołączył: 24 Wrz 2004
Posty: 214
Skąd: parysz

PostWysłany: Pon Lis 15, 2004 3:21 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
z Archicadem nei mialem za duzo stycznosci.... jak sie polapalem ze wszystko leci na bibliotekach, dalem sobie spokoj.

czy ty aby na pewno miałeś styczność (nawet chwilową) z ArchiCADem?
biblioteki rzeczywiście ułatwiają życie ale mamy dwa typy elementów:
- narzędzia konstrukcyjne (elementy) archicada np. sciany belki, słupy siatki, płyty stropowe, linie itp.
- obiekty biblioteczne, dodałbym inteligentne.

Obiekty w małym pliku tekstowym potrafia opisać np. cała rodzinę produktów. Przykładowo biblioteka mebli Martela ma jakieś 10MB, zawiera 700 obiektów i kilkadziesiat tysięcy ich kombinacji (materiały, typy nóg, wykończenie, układy itp. itd)
Okna i drzwi i np. elementy stalowe (to się najczęściej wykorzystuję) też sa skonstruowane parametrycznie.
W każdym razie w ArchiCADzie buduje się przestrzennie - inaczej cięzko:-)) i z tego prosto wyciąga całą dokumentację...[/quote]
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
Roobi



Dołączył: 27 Wrz 2004
Posty: 9
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Wto Lis 16, 2004 8:44 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Od póltora roku korzystam z ArchiCada i i powie tak : biblioteki ułatwiajš zycie, be nich chyba nie umiał bym zrobić kuchni czy łazienki. Sš one na tyle wygodne ,że moge je zmieniac jak mi się podoba. Okna i drzwi sš bardzo dobrymi bibliotekami bez których cięzko zrobic budynek. Podczas rysowania budynku korzyta sie ze scian oraz innych obiektow, ktore nie sa bibliotekami.
Myslę, że ArchiCad przewyższa AutoCada w mozliwo?ciach i funkcjach. To co w AutoCadzie bym sie narzeżbil przez cały dzien, w ArchiCadzie zrobie to w godzine. Smile Wszystko tez zalezy od stopnia opanowania programu. Wink Najnowsza wersja ArchiCada 9 jest całkiem niezła. wiecej mozliwo?ci. Renderingi wychodza takie, że głowa boli.
kto jeszcze nie spróbowal zrobic chociaż małego obiektu w ArchiCadzie niech spróbuje. Polecam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
fantomas



Dołączył: 24 Wrz 2004
Posty: 214
Skąd: parysz

PostWysłany: Wto Lis 16, 2004 9:06 am    Temat postu: demo Odpowiedz z cytatem

demo można dostać i słyszałem, ze za jakieś śmieszne pieniądze teraz edukacyjna sprzedają
pozdrowienia
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum W-A.pl Strona Główna -> Architektura & komputery Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następny
Strona 1 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group