This is flash
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

proste pytanko o obliczanie metrażu użytkowego!!
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum W-A.pl Strona Główna -> Technologie - budownictwo - technika
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karolina.M



Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pią Lis 17, 2006 9:21 pm    Temat postu: proste pytanko o obliczanie metrażu użytkowego!! Odpowiedz z cytatem

Może mi ktoś powiedzieć jak oblicza się metraż użytkowy w mieszkaniu ze skosami?? To się jakoś dzieli w zależności od wielkości skosów, ale jak dokładnie??? Proszę o pomoc!!

Pozdrawiam!

Karolina
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kaśka



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 447
Skąd: WAPG/ Gdynia

PostWysłany: Nie Lis 19, 2006 8:52 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do 1,4m
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Karolina.M



Dołączył: 01 Paź 2006
Posty: 3
Skąd: Kraków

PostWysłany: Nie Lis 19, 2006 9:01 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ponizej tego juz sie nie liczy w ogole czy jak?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
archemiczny



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 127
Skąd: trójmiasto

PostWysłany: Nie Lis 19, 2006 11:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

poniżej 1,40 nie liczy się.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MollyArch



Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 91
Skąd: gdynia

PostWysłany: Nie Lis 19, 2006 8:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

do 140 cm się nie liczy od 140 do 220 cm liczy się jako połowa czyli powierzchnie dzieli się na pół a ponad 220 cm liczy się już jako całość
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
Sal



Dołączył: 14 Kwi 2004
Posty: 13

PostWysłany: Pon Lis 20, 2006 3:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam,

Wg nowej europejskiej normy pom. do wys. 1.90 m nie wlicza się do pow. użytkowej. W zestawieniu powierzchni całkowitej natomiast uwzględnia się ją jako osobną wysokość. Może niejasno wyjaśniłam, więc proponuję zajrzeć do najnowszej normy. Dopuszcza się stosowanie poprzedniej normy do obliczania pow. użytk. jednakże powinno być to zaznaczone w opisie (zest. powierzchni).
Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
archemiczny



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 127
Skąd: trójmiasto

PostWysłany: Pon Lis 20, 2006 3:47 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

stara norma PN została wycofana ale norma unijna w Polsce jeszcze chyba nie obowiązuje oficjalnie?
tak więc nie ma obligatoryjnego przepisu narzucającego wybór naliczania powierzchni.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Sal



Dołączył: 14 Kwi 2004
Posty: 13

PostWysłany: Pon Lis 20, 2006 3:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Otóż właśnie to, tak więc można liczyć i wg. starej i wg. unijnej tylko zaznaczyć wg. jakiej się liczy, aby nie było nieporozumień.Smile W ogóle z tymi powierzchniami jakiś chaos panuje, gdyż już nie pierwszy raz spotykam się z zapytaniem na ten temat:)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
homik



Dołączył: 09 Cze 2003
Posty: 166
Skąd: z Krakowa

PostWysłany: Pon Lis 20, 2006 11:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nowa norma jest lekko pokrecona. np. w powierzchni uzytkowej rozroznia sie podstawowa i pomocnicza. w budynku biurowym sekretariat to jest pomocnicza a pokoj biurowy podstawowa. niezly burdel, co?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
MollyArch



Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 91
Skąd: gdynia

PostWysłany: Sro Lis 22, 2006 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

norma unijna nie obowiązuje więc sie liczy wg PN tak jak pisałam wcześniej. w HOSSIE liczymy wg PN
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
homik



Dołączył: 09 Cze 2003
Posty: 166
Skąd: z Krakowa

PostWysłany: Sro Lis 22, 2006 10:41 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

zamowienie publiczne moze wskazywac, wg ktorej normy ma byc liczona. zreszta, kazdy inny inwestor tez moze wskazywac.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora Yahoo Messenger
Kaśka



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 447
Skąd: WAPG/ Gdynia

PostWysłany: Sro Lis 22, 2006 11:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

molly ty pracujesz w hossie? heh to powiedz mi czemu u mnie w domu nie ma odwodnienia z ogródków co?? Laughing Laughing Laughing i jak pada to woda az na "taras" sie wlewa...

echs, niezle wspominiam cudowna firma nie ma to tamto Razz Wink Rolling Eyes
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Kazek K



Dołączył: 30 Lis 2002
Posty: 668

PostWysłany: Czw Lis 23, 2006 8:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Najfajniej jest jak kupujesz mieszkanie i skosy są do zera, a liczą Ci na full płatność od 0,9 m... po 10,000 PieLeN.

Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
MollyArch



Dołączył: 04 Paź 2005
Posty: 91
Skąd: gdynia

PostWysłany: Wto Lis 28, 2006 9:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

nie nie pracuje w hossie a dla głównego architekta hossy w jego pracowni i nie szczególnie mnie obchodzi twoje odwodnienie bo tak się składa że pomimo że czasem hossa coś do nas wrzuca jak sie nie wyrabia z kompetowaniem dokumentacji ale ja nie mam naszczęście nic wspólnego z ich projektami i ewentualnymi partactwami (jeśli oczywiście takowe istnieją a tak się składa że spartaczyć to może wykonawca najwyżej w trakcie budowy) a jak masz jakieś pytania to zadzoń do nich może ci ktoś na to odpowie.
mam już własną pracownie projektową więc z czasem przeniose się już całkowicie na własne śmieci:D
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
Kaśka



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 447
Skąd: WAPG/ Gdynia

PostWysłany: Sro Lis 29, 2006 10:23 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

to po co pisalas u nas w hossie?? Twisted Evil heh no słyszlam ze masz wlasna pracownie, tyle ze bez kogoś od wizek heh.. wiadomosci szybko sie rozchodza... powodzenia.

a dla twojej wiadomosci dzwonilam i poprwaiali w tamtym roku, a i w planach nie bylo [ wiec jak wykonawca mial to wykonac?? ]

nie wazne bo widze ze ciebie i tak nic poza koncem własnego nosa nie obchodzi
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi    Forum W-A.pl Strona Główna -> Technologie - budownictwo - technika Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group