This is flash
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

archi czy autoCAD-oto jest pytanie
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum W-A.pl Strona Główna -> Architektura & komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bodziu



Dołączył: 04 Mar 2006
Posty: 20
Skąd: Elk

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 5:06 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Hej ludyie w AutoCadyie opanowaie 3d yajmuje moye 1 dyionek koryzsta sie y 3 komend i wkolko to samo kotluje wiec nie wiem dlacyego mowicie o tym ze jest to skomplikowane...... Wink
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
dr MARTINEZ



Dołączył: 18 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: krakow

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 8:30 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

- Po pierwsze ilosc nie znaczy jakosc - sam wiesz ze autocad byl tani i popularny i w wiekszosci biur do dzis jest autocad 14 lub 2000
i ciezko o zgodnosc miedzy samymi autocadami

- Po drugie nie zapominaj w ilu dziedzinach Bentley ma oprogramowanie
i wiekszosc zajmuja biura geodezyjne i urzedy miast

- nie mam dokladnych danych co do pracowni pracujacych w Microstation
a wymienilem te bardziej znane, i o ktorych mi wiadomo na pewno.
Zreszta to ze mozna pracowac na dwg nie powoduje jakis komplikacji.

- Microstation + Trifroma to caly pakiet wiec jak ktos juz kupuje dla architektury to kupuje z Triforma

- to ze jest bardziej rozbudowany od autocada to rzecz oczywista , jest troszke drozszy tez i mniej popularny - wiadomo jak sytuacja w biurach wyglada i na to juz nic nie poradzi sie, teraz coraz popularniejsze sa jeszcze tansze czyli Bricscad i Intellicad.
_________________
176341
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
dr MARTINEZ



Dołączył: 18 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: krakow

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 8:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie zapominaj ze uzytkownik to biuro a nie pojedynczy koles ktory idzie do sklepu
np teraz w samym Rzeszowie sa ze 3 pracownie ktore robia na Microstation, w tym momencie np jedno z nich dokupuje kolejne 6 licencji.
Poza tym sa objete programem Bentley SELECT tak ze potem juz nie kupuja tylko za darmo pobieraja najnowsze wersje.

Owszem narazie w Krakowie glownie urzad miasta ( wydzial architektury ) i duzo geodezji. Jak rusze ze swoim biurem to na pewno nie kupie Ac tylko wlasnie Microstation.
_________________
176341
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
dr MARTINEZ



Dołączył: 18 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: krakow

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 8:48 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Polecam dyskusje na cad.com.pl = oto fragment:
( gosc poprosil mnie o ustosunkowanie sie do nowosci w AC 2007
ktore podal w linkach i co z nich jest lub bedzie w Microstation :
http://www.autocadexchange.com/forum/download_document/231/caef967b085384eb62c4188b073b9508
http://www.ellenfinkelstein.com/autoCAD.html
potem przyznal ze kolo niego wlasnie lezy 31 licencji Bentley Select Smile

A to moje ustosunkowanie do tych linkow:

Co do tego co wiem z wlasnego doswiadczenia
w "malej stacji" :
- od zawsze jest rendering i animacja bez zadnego dodatkowego programu typu
Accurender
- modelowanie parametryczne na jądrze Parasolid
- wspomniana historia projektu
- niezwykla latwosc modelowania 3d - zrobilem maly filmik znajomemu bo
chcial zobaczyc > moge podeslac
- przezroczystosc wektorów / nie tylko materiałow przy renderach Smile /
- siatki / boolean / nurbs sa

Ustosunkowanie do nowosci w Autocadzie:
( to co podales http://www.ellenfinkelstein.com/autoCAD.html )


- wybór pracy w 2d/3d jest w Microstation od dawna / szczerze to ja zawsze
pracuje w 3d niezaleznie czy byly by to modele czy rzuty / przekroje - nie
ma zadnego problemu dla programu
- spirale i dowolne obiekty w 3d od dawna sie bardzo latwo rysuje
- ( select a face or even an edge ) jest od dawna
- to co na pierwszym filmiku jest w Microstation od dawna ( paleta zwie sie
Feature Modeling )
- latwosc modyfikowania / przesuwania w 3d to wiadomo ze jest ( musisz
zobaczyc sam nawet w starym Microstation jak to sie latwo robi )
- to co na drugim filmiku jest od dawna plus szybkie wyciaganie perspektywy
- sciezki, animacja, animacja aktorow / animacja materialow / animacja
oswietlenia / to wszystko jest od dawna
- renderig / ray trayce / radiosity / particle trace / plug-in RPC jest od
dawna
- no i dokladne jadro modelowania Parasolid a nie Acis

Co do tego drugiego adresu, który podałes
http://www.autocadexchange.com/forum/download_document/231/caef967b085384eb62c4188b073b9508


sa wszystkie te rzeczy w Microstation Smile conajmniej od wersji 8.0
poza charakterystycznmi dla ac jak dwf - zamiast tego jest rozbudowany 3d pdf
_________________
176341
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
dr MARTINEZ



Dołączył: 18 Cze 2003
Posty: 30
Skąd: krakow

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 8:53 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Bodziu - najprostszy przyklad:

Zrob sciane wytnij w niej kilka okraglych okien / dziur ale nie przez cala sciane tylko do jakiejs glebokosci a potem przesun je o np 1 m w lewo
do tego zmien srednice tych okien Smile

w microstation robisz to szybciutko od dawna
w autocadzie bedzie to jako nowosc w AC 2007 Smile

a co powiesz np na elementy sterowane wymiarami ? zmieniasz wymiarowanie, kat i zmienia sie obiekt ?Smile

i oczywiscie mozesz w cenie programu ( konfiguracji inzynierskiej ) korzystac z Triformy
czyli sciany warstwowe, drzwi, okna, schody / 3d /
czyli teren 3d
czyli przekroje i rzuty z modelu
zestawienie kosztow i takie tam....
_________________
176341
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
Edith000



Dołączył: 05 Mar 2009
Posty: 1

PostWysłany: Czw Mar 05, 2009 5:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jaka jest różnica między programem Arcon a wyminionymi w tytule tematu?

Potrzebny mi jest dość łatwy program tak na początek. Miałam AutoCad 2004 ale szczerze powiedziawszy nie wiem jak można zrobić tam rzut czy przekrój Confused

Kilka dni temu znalazłam program ARCHline. Posiedziałam kilka godzin i potrafiłam stworzyć dość łatwy projekt domu Very Happy Niestety jest bardzo trudno dostępny i nigdzie nie mogłam ściągnąć pełnej wersji.

Czy możecie doradzić, który z tych programów wybrać?
Muszę wykonać projekt kilku dużych budynków + inwetaryzację czyli skala 1:50, nie ma sensu rysować tego ręcznie bo trzeba składać 4-5 kartek, bo budynki są bardzo duże Confused
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
fantomas



Dołączył: 24 Wrz 2004
Posty: 214
Skąd: parysz

PostWysłany: Pią Cze 12, 2009 9:10 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

darmowy - http://www.archicad.pl/documents/208.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
marko009



Dołączył: 01 Wrz 2009
Posty: 1

PostWysłany: Wto Wrz 01, 2009 12:32 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Co sądzicie o tych programach, jakie są wady, zalety pomijając cenę:
- Autodesk Architectural Desktop 2006
- Autodesk AutoCAD Architecture 2009
- Autodesk Revit Building 9

I drugie pytanie, przy projektowaniu czy da się przejść z trybu 2D na 3D.
A jeśli tak to jak.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
kajkapl



Dołączył: 01 Paź 2010
Posty: 11

PostWysłany: Pią Paź 01, 2010 12:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja polecam InteriCad jest to oparty o platformę CAD wiec znającym ją Będzie tym łatwiej się nim posługiwać. Program posiada funkcje szybkiego generacji ścian, schodów, dekoracji naściennych, nisz do tego bogata biblioteka modeli 3D, okien i drzwi.
do tego możesz sobie zrobić kurs obsługi programu
http://www.artcube.edu.pl/kurs/kurs_obslugi_InteriCAD.html
kurs projektowania wnętrz
http://www.artcube.edu.pl/kurs/kurs_projektowania_wnetrz.html
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum W-A.pl Strona Główna -> Architektura & komputery Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Strona 7 z 7

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group