This is flash
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jaki komputer dla architekta/studenta? Proszę o konkret

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum W-A.pl Strona Główna -> Architektura & komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
.:: Maestro ::.



Dołączył: 22 Lip 2006
Posty: 1

PostWysłany: Sob Lip 22, 2006 11:50 pm    Temat postu: Jaki komputer dla architekta/studenta? Proszę o konkrety ;) Odpowiedz z cytatem

Mam zamiar do końca wakacji złozyć komputer (PC). Znam główne wytyczne - dobry procek, chcę aby był np dwu-procesorowy Wink, duuużo ramu, dużo dysku itd. Ale proszę o rady i uwagi od osób, które poznały obcowanie z konkretnym sprzęten i jego efekty. Np. jakieś sprawdzone konfiguracje. Interesuja mnie też skanery i drukarki A3. Dzięki z góry za odzew.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Ziomal z Bronowic



Dołączył: 08 Gru 2002
Posty: 13
Skąd: Kraków

PostWysłany: Pon Lip 31, 2006 10:36 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Kup sobie Playstation 2 Twisted Evil
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
gysy



Dołączył: 25 Sie 2006
Posty: 14
Skąd: Gliwice

PostWysłany: Pią Sie 25, 2006 8:46 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie rozumiem do konca pytania, a konkretnie jego celu..

Nom wiadomo przeciez ze lepiej lepszy niż gorszy.. ;p

zalezy do czego chcesz uzywac, spokojnie wystarczy 'normalny komputer' z jednym prockiem, powiedzmy minimum to 512 ramu..

wiecej prockow przydaje sie do renderow, ale znowu bez przesady, przydaje sie jesli ktos to robi profesjonalnie, czesto renderuje animacje itp..

ram zdecydowaine sie przydaje- praca z plakatem w photoshopie na kilkunastu warstwach to jakies 900MB RAM'u..

ale mysle ze wiecej niz 2GB nie ma sensu bo ciezko bylo by to zapchac przy normalnej pracy..

wazny jest tez monitor, no ale tez wiadomo- jak kogos stac tak sobie kupi

od wysluzonej kineskopowej pietnastki do dwoch LCD 19" ( na jednym obszar roboczy, na drugim przyciski , menu itp)
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
roku



Dołączył: 20 Kwi 2007
Posty: 2

PostWysłany: Czw Kwi 26, 2007 9:21 am    Temat postu: komputer dla architekta Odpowiedz z cytatem

witam
pisze w tym watku bo niepotrzebnie tworzyć nowy a tego samego dotyczy.
Mam taka prosbe czy mozecie sprawdzic parametry kompa i co w nim jeszcze mozna ulepszyc, zmienić. Komputer głównie przeznaczony do grafiki i 3d ale tez czasem zeby dało sie na nim pograc ;o). Cena do 3 tys

oto paramatry

Procesor Intel Core 2 Duo E6400 2.13 GHz s. 775 Box
Płyta głowna Asus P5N-E SLI nForce650i SLI
Karta graficzna Galaxy GF 7900GS 256MB 256Bit PCI-E DDR3 1.4 ns
Pamięć Geil 2GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4
Dysk twardy Seagate ST3250620AS 250GB sATA II 16MB
Nagrywarka LG DVD Recorder GSA-H42N Black Oem
Obudowa Logic B6 czarna USB 2.0 TAC 1.1 B/Z !!!
Zasilacz Chieftec CFT-560A-12C ATX 560 Watt

z góry dzieki i pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
cipek



Dołączył: 21 Paź 2006
Posty: 28
Skąd: Stalowa Wola

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 9:58 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kurcze, mam poważny problem i proszę o pomoc. Kupiłem sobie niedawno (3 tygodnie temu) laptopa z myślą o studiach na WA. Procesor Celeron 2 Ghc, Pamieć 512 DDR2, za to karta grafiki "Zintegrowana". I właśnie w tym jest problem, ta "zintegrowana" karta nie daje sobie rady z grami sprzed dwóch lat. W sumie mam gdzieś gry, ale boję się, że nie da sobie rady też z tymi wszystkimi ArchiCadami, SolidWorksami etc. Możecie mi powiedzić czy może wystąpić w związku z tym jakiś problem? Nie znam się na wymaganiach tych programów. Co mam zrobić? zostawić tego laptopa, czy może sprzedać go już teraz żeby wycisnąć jak najwięcej kasy i kupić nowego z lepszą kartą? A może zainwestować w stacjonarnego?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
kartagina



Dołączył: 02 Sie 2006
Posty: 239
Skąd: poznań

PostWysłany: Nie Sie 05, 2007 5:44 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

IMO w tym przypadku najlepszy jest PC, bo za tę samą cenę masz o wiele lepszą wydajność, no i dużo tez robi EKRAN, no chyba ze masz laptop przekątna 19 cali

no i ta pamięc 512 to słabiutko

sama tez planuje zakup kompa i powoli zaczynam odwracac sie tyłem od notebooka, chociaz napewno jest wygodniejszy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
cipek



Dołączył: 21 Paź 2006
Posty: 28
Skąd: Stalowa Wola

PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 2:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

serio ta pamięć jest aż tak ważna? No bo to co tu niektórzy piszą, że trzeba 4 giga DDR2 itd. to masakra. Te programy typu ArchiCad aż tyle tej pamięci zżerają?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
fantomas



Dołączył: 24 Wrz 2004
Posty: 214
Skąd: parysz

PostWysłany: Pon Sie 06, 2007 4:20 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

cipek napisał:
serio ta pamięć jest aż tak ważna? No bo to co tu niektórzy piszą, że trzeba 4 giga DDR2 itd. to masakra. Te programy typu ArchiCad aż tyle tej pamięci zżerają?

4 GB to chyba na maksa. Więcej to nawet system nie obsłuży. 1GB to teraz właściwie standard, do 2GB moim zdaniem jest sens. Później to zaczyna być nieopłacalne finansowo.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
Matt



Dołączył: 07 Sie 2007
Posty: 1

PostWysłany: Wto Sie 07, 2007 2:15 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie wiem czy komuś to pomoże, ale z moich skromnych informacji wynika ze głównym parametrem przy dobieraniu odpowiedniego kompa. pod programy renderujące jest procesor wiec najlepiej Płyta Główna z możliwością podpięcią dwóch procków, najlepiej procesor Dual Core (osobiście polecam jakiś AMD,a może Core 2 Quadro Razz) jeśli kogoś stać to dwa Razz, oraz ram wiec dajemy jak najwięcej. na dalszy plan tak naprawdę schodzi karta graf, choć wiadomo ze lepiej mieć coś porządnego Wink (jesli chodzi o przenośny sprzęt radze sie wyposażyć w coś z większą przekątną minimum 17' i patrzeć jaka jest maksymalna ilość ramu bo to będzie trzeba mocno rozbudować, reszta jak wyżej Razz ) Jest tez możliwość
renderingu przy użyciu kilku kompów jeśli robimy coś bardzo wymagającego ale to zapewne wiecie Wink
Pozdrawiam.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
patron



Dołączył: 19 Lut 2009
Posty: 1

PostWysłany: Czw Lut 19, 2009 4:44 pm    Temat postu: Re: Jaki komputer dla architekta/studenta? Proszę o konkrety Odpowiedz z cytatem

.:: Maestro ::. napisał:
Interesuja mnie też skanery i drukarki A3. Dzięki z góry za odzew.


Sam kupiłem taką używkę: Drukarka HP Color LaserJet CP6015n A3,jestem zadowolony więc śmiało Ci mogę polecić .
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum W-A.pl Strona Główna -> Architektura & komputery Wszystkie czasy w strefie GMT
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group