This is flash
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

allplan
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum W-A.pl Strona Główna -> Architektura & komputery
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
uchoGogha



Dołączył: 12 Sty 2005
Posty: 921
Skąd: z daleka

PostWysłany: Nie Maj 15, 2005 1:16 pm    Temat postu: lub ... cadalyst.com Odpowiedz z cytatem

... Solid Edge, Pro Engineer, IronCAD, CATI ...
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
bog_and



Dołączył: 07 Maj 2005
Posty: 29
Skąd: szcz.

PostWysłany: Pon Maj 16, 2005 8:37 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

patrz wątek Nemetschek
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
rs



Dołączył: 27 Sie 2005
Posty: 3
Skąd: Tychy

PostWysłany: Sob Sie 27, 2005 4:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

no to melduje się jako nastepny.
ale znam problemy ludzi przechodzących do tego programu. Dawniej pracowałem w AutoCadzie i na początku przerzucania się do Allplana kląłem siarczyście. Przez miesiąc. Teraz klnę na AC jesli musze w nim cos robić.
Problemem jest słynna "filozofia" pracy w allplanie. faktycznie pracuje się w nim zupełnie inaczej niż w innych programach. Życze jednak duzo ciepliwości, na pewno się opłaci.
ps. zaczynałem od v.15 a potem o kolei, dzis 2005 - i nie sprzedaję Allplana Smile
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger
Bodziu



Dołączył: 04 Mar 2006
Posty: 20
Skąd: Elk

PostWysłany: Pon Mar 06, 2006 10:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sumie meba ma racje mialem kiedys "przyjemnosc" popracowac na allplanie hm... raczej odradzam malo kto uzywa tego programu chyba daltego ze jest zbyt duzym kombajnem ..tu chyba sprawdza sie poweidzenie " co jaet do wszystkiego jest do niczego"... Laughing
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Yahoo Messenger MSN Messenger
def_o



Dołączył: 10 Lut 2008
Posty: 1

PostWysłany: Nie Lut 10, 2008 1:05 pm    Temat postu: allplan moje uwagi spostrzezenia Odpowiedz z cytatem

Styczność z allplnem mam od wersji 15 obecnie pracuje na 2008.
Jeśli chodzi o żelbet to brak konkurencji na rynku i po prezentacji revita structures doszliśmy do wniosku ze jeszcze długo nie Bedzie. Allplan żelbet rysuje w 3d jeśli zmienia sie obrys deskowania bądź pręty wszystko jest automatycznie zmienione. Revit wstawia zbrojenie wg. stopnia zbrojenia a następnie przerzuca to do rcada 2d Smile tam jest to opisywane( bardziej lub mniej zautomatyzowane czasem trzeba poprawić), lecz pojawia sie problem. Np. jeśli doginamy pręty albo jest dołożymy pręt gięty to po zmianie modelu w revicie trzeba jeszcze raz ten pret odgiąć jest to totalna porażka. Inny problem ze zbrojenie revita oferuje standardowe elem konstr (slup belka itp.) dla biur konstr projektujących konstr żelbetowe stalowe przemysłowe narzędzie revita nie sprawdza się. O żelbecie allplana można pisać dużo. Tak jak wspomniałem brak konkurencji. Moduł polecam wszystkim inżyniera budownictwa specjalizujących sie w konstr. żelbetowych.
Modul architektura- na wstepnie nadmienię ze nie znam pracy w AC, ale znam idee revita architektura oraz Autodeska architekturala. Revit jest konkurencja do allplana i pewnie do AC. Moduł archit. Allplana nie ma ograniczeń tzn. dowolne modelowanie po wstawieniu przekroju wrzucamy "widok ukrycia lini niewidocznych" na warstwę a następnie przypisujemy to do rodzaju rysunku np. przekrój. Na tak utworzonym widoku można dopisać, co sie chce. Jeśli model się zmienia to ponownie robimy aktualizacje ukrycia linii. W takim wypadku trzeba skorygować linie wymiarowe. (Tu Male wytłumaczenie), jeśli następuje zmiana modeli to jesteśmy jej świadomi i wiemy o ile wiec wymiary można przesunąć opcja ciągnij bądź jest opcja skojarzenia wymiArow z liniami należy to odpalić i oblikac, co gdzie nie tak. Rzuty z góry robie częściowo na modelu dodatkowe rzeczy podciągi wprowadzam na warstwie dodatkowej, jako linie 2d tam tez umieszczam wymiary schody i takie tam robie na osobnej warstwie, ale po przekroju poziomym wstawiam, jako wynik ukrycia lini. Powiem jeszcze ze widoki ukrycia lini sa bardzo dokładne można przypisać kreskowanie wzór tak ze drewno stal beton cegła suporeks sa rozpoznawalne. Ot tyle filozofii wyciągania rysunków z modelu. żelbet z archit sprzęga się przez warstwę np. na utworzonym widoku ukrycia lini odkładam przekroje żelbetu tak ze na osobnej warstwie jest zelbet architektura zmiana nie jest taka uciążliwa jak sie wydaje, bo po pierwsze wiemy ile, co sie zmienia wiec wchodzimy na warstwie i rozciagamy model ile chcemy a reszta to juz altomat. Wszelkiego rodzaju zestawienia i obmiary można mieć w postali lini 2d bądź, jako pliki:)
1 moduł żelbet ->pliki do maszyn gnąco tnących
2 obmiary export obrazu do normy
3 wizualizacje export do cinema 4d (nico tym porgr. Nie wiem nie pracowałem w nicm) nadmienię ze aallplanowaskie wiz. sa mi wystarczające. Dobrze teksturuje kolorkuje rzutuje swaitelka lampki wszystko hula
dachy Smile tutaj chce nadmienię ze narzędzie typu Akron jest potentatem cos czytałem o dachach w AC może ta sama idea problem (nie w allplanie) jeśli chce sie mieć cos o dowolnym kształcie np. konstr. np wywiązkę żelbetową Smile czyli układ ramowy tyle ze rygle maja spadki. W wymyślnych architekturach to częste (dziwne kształty) nie potrafię sobie wyobrazić jak to jest rozwiązane w revicie (uważam ze jedyna konkurencja do allplana) z tego co wiem to zrobienie wywiązki w tym programie to dość karkołomne zadanie ale nie niemożliwe. Revit zazbroji taką krokiew ale polaczenie w węzlach tej ramy to w rcadzie musimy podoginac prety itp co sie dzieje z kolizjami to nie wiem ale sa ponoć do wyłapania wiec sadze ze to sie da. Ale.... zmieniając bryle w revicie robi sie bagno bo rysunki trzeba zrobic ponownie w rcadzie Sad (pozostawie to bez komentarza) w allplanie wyglada to tak... przenoszę model archit na warstwe żelbetu i przerabiam na deskowanie nastepnie usuwam stare deskowanie i wstawiam nowe. trwa to 15 sek nastepnie na widokach 2d widzę gdzie sie co przesunęło i przesuwam wymiary sie aktualizują poziomy również zestawienia itp. allplan posiada dodatkowo bibliotekę zbrojeni podkładek itp bardzo pomocne. zaleta revita jest inteligentne rysowanie tzn można modyfikować komponent i zmieni sie jego opis w allplanie trzeba wypracowac sobie standard i tym standardem opisywać ale toz jest to tak jak w revicie i AC czyli jak zmieni sie okno to wymiary opisu również.
Allplan istniał od zawsze:) jak był autocad 14 to juz był allpan wiec jest to bardzo dopracowane narzędzie poza tym program zostal napisany przez architekta prof. Wiec chyba człek myślał nad tym co robi i jak model sprzęgnąć z rysunkami 2d. Powmiem jeszcze ze moduł 2d allplana nie ma konkurencji w postaci autocada. Revit oferuja narzędzia do projekt instalacji elektr sanitarnej itp. Alplan tez posiada te narzędzia . z tego co wiem to allplan nie ma interfejsu API wiec nie wspolpracuje z robotem i innymi roslinami ponwiewaz allplan i archicad lacza się to wszyscy zyskaja a reszta straci (hehe kto to powiedział?) spotkalem się na forum jak i w Realu za allplan to kombajn revit tez jest kombajnem posiada te same funkcje co allplan np. CMT (cyfrowy model terenu) z ta roznica ze allplan to miał od wersji 17. Minusy to takie ze niepotrzebie rozbudowali interfejs np. obrobka tekstu mimi ze jest taka sama jak w Wordzie i autocadzie to SA do niej osobne drzewko w module szkic. Ale po zapoznani się z ikonkami to żaden problem (dla wyjaśnienia autocad 2002 a 2004 zmiana ikonek i pojawil się problem gdzie co jest) rysowanie w allplanie od wersji 05 jest ja rysowanie w autocadzie pojawila się lapka itp. Drukowanie w allplanie odbywa się przez arkusz druku tak samo jak w autocadzie ponadto wyeksportowany arkusz plotu to dwg. W autocadzie otwiera się w obszarze papieru, jest to przykład bardzo dobrego sprzężenia allplana z cadem. W revicie nie pracuje się na warstwach i widoki SA tzw zywe czyli pracuje się na modelu. Jeśli się przesledzi tworzenie przekroju w allplanie to tez caly czas pracujemy na modelu lecz należy po zmianie modelu poprawic linie wymiarowe. Nie jest to uciążliwe bo przekroje SA bardzo dobre.
Nie chce mi sie juz pisać jeśli jakieś pytanka do dajcie znać chętnie sie wymienię uwagami Smile i podyskutuje sie Smile pozdro dla ziomali budowlańców ważna rzecz!!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
archiTK



Dołączył: 30 Sie 2008
Posty: 1
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Sob Sie 30, 2008 2:39 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

...zgadzam się z def_o.Styczność z tym programem mam od wersji 16. Allplan jest rewelacyjnym programem, zdecydowanie jest to najlepszy w swej kategorii. Jedyną wadą jaką znam to cena. Zanim ktoś powie że to taki beznadziejny program i nic nie można w nim zrobi niech przynajmniej naciśnie przycisk F1 i poczyta pomoc:). Wszystkie te bajki o jakieś dziwnej filozofii są wyssane z palca, program ma banalnie prostą konstrukcję, a praca w nim to sama przyjemność!! ten kto poznał korzyści jakie daje praca na warstwach i kalkach, generowanie sekcji, zestawienia i menedżer pracy w sieci itd.. już nigdy nie przesiądzie się na inną platformę. Allplana można porównywać z ArchiCadem i trochę mniej rozbudowanym VectorWorks. Inne aplikacje niestedy długo pozostaną w tyle... Ale jeżeli ktoś lubi odwalać krecią robotę i dłubać przekroje i elewacje w 2D to polecam autocada!!!
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum W-A.pl Strona Główna -> Architektura & komputery Wszystkie czasy w strefie GMT
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group